Perttelin Peikot

SITE SLOGAN

Historiaa Peikkojen lentopallosta

 

80-luvulla Peikkojen lentopallossa alkoi nouseva buumi. Innostus oli kova niin pelaajissa kuin talkooväessäkin. Peikoissa lentopallotoiminta kehkeytyi hyvin laajaksi. Oli useita miesten joukkueita, juniorijoukkueita sekä naisten joukkuetta. Enimmillään 80-luvun loppupuolella sarjassa oli mukana viisi miesten ja kaksi naisten joukkuetta sekä 5-7 juniorijoukkuetta. Perttelin Peikot olivat saaneet runsaasti lentopallon ystäviä koko Salon alueelta. Seurassa tehtiin runsaasti töitä, jotta pystyttiin vastaamaan siihen suureen innostukseen, minkä Perttelin Peikot oli saanut osakseen.
Peikkojen myötä Salon seudulla oli lentopalloinnostus niin suuri, että keväällä järjestettävään Kalervon turnaukseen osallistui yli kuusikymmentä joukkuetta. Lentopalloharrastuksen laajuutta ja tasoa kuvasi hyvin se, että 80- ja 90-lukujen vaihteessa Salon alueelta sai muodostettua kaksi 3-sarjan lohkoa. Kilpailu menestyksestä oli kovaa. Perttelin Peikkojen lentopallotyötä arvostettiin paljon, ja se sai järjestettäväkseen maaotteluita.
I-joukkue oli seuran keulakuva. Sarjanousut seurasivat määrätietoista työtä ponnistaen siitä pohjatyöstä, joka oli aloitettu 70-luvulla. Vuonna 1981 tapahtunut nousu 3-sarjaan antoi uskoa siihen, että kovalla työllä voidaan Perttelinkin lentopalloa viedä eteenpäin. Se vaati erityisesti puuhaväen sitoutumista. Vuonna 1984 noustiin 2-sarjaan, 1987 1-sarjaan ja 1994 SM-sarjaan. Perttelin Peikot näkyi valtakunnallisissa tiedotusvälineissä, eikä suotta, menestys oli huikaiseva: 1995 4. sija, 1996 hopeaa, 1997 5. sija ja 1998 jälleen hopeaa runkosarjavoiton jälkeen.
1998 hopean jälkeen joukkue salolaistui ja syntyi uusi seura Peikot-Volley. Näinä menestyksen vuosina Peikot pelasi kaiken kaikkiaan 23 virallista kansainvälistä ottelua ja lukuisia harjoituspelejä. Joukkueen parhaaksi tulokseksi muodostui sijoittuminen Euroopassa 8 parhaan seuran ryhmään. Uusi alku otettiin 3-sarjasta, ja
Peikot saavutti jälleen vuonna 2004 1-sarjapaikan. Sitä pelattiin kaksi kautta, minkä jälkeen on vedetty henkeä miesten lentopallossa ja keskitytty junioreiden ohjaamiseen.
Kalervo Hyväkkä aloitti valmentamisen Perttelin Urheilutalolla vuosina 1974-79. Valmentajan sitoutuminen työhönsä on sen verran intensiivistä, että valmennuksesta ei tullut kenellekään elämäntehtävää. Valmentajat vaihtuivat aika ajoin. Valmentajina jatkoivat: 1979-80 Mauno Kontto, 1980-82 Lassi Suvila, 1982-83 Tuomo Mäkinen, 1983-85 Tapio Peltonen, 1985-89 Eero Alatalo, 1989-90 Jouni Mäntylä, 1990-91 Kari Niemelä, 1991-93 Eero Alatalo, 1993-96 Kalle Luukkonen, 1993-98 Risto Heinonen ja 1997-98 Kari Raatikainen.
Tuloksen saavuttamiseen ovat tärkeitä riittävän tasokkaat pelaajat, niitä hankittiin myös ulkomailta. Sellaisia olivat Margus Niinimägi, Janus
Lillepuu, Vitali Birjukovs ja Andrei Toltsko. Naisten joukkueessa pelasi kaksi ulkomaalaista Ann-Kristian Magnusson ja Anneli Kasearu.
Peikkojen oman pojan Seppo Klubbin panoksella oli merkittävä vaikutus lentopallon nousuun Peikoissa. Tärkeitä pelaajia huipulle nousemisessa olivat Eero Alatalo, Mika Järvinen, Jouni Kankare ja Jussi Heino, joka valittiin yhtenä vuotena pelaajien toimesta SM-sarjan parhaaksi pelaajaksi ja joka teki myös merkittävän uran ammattilaisena Euroopan kentillä. Myöhemmin hänestä on myös tullut maajoukkueen 2-valmentaja.
80- luvun alussa aloitettiin juniorityö lentopallossa. Perttelin kokoisesta väestöstä saatiin pyörimään hyvin laaja junioritoiminta. Suurimmillaan junioreita oli mukana yli sata, mikä tarkoitti, että junioreita tuli muualtakin kuin Perttelistä. Siinä tarvittiin sitoutuneita vanhempia suuri joukko, kun Perttelissäkin etäisyydet olivat pitkät.
Tärkeä lenkki juniorilentopallon organisoimisessa on ollut Pekka Uotilalla. Häntä avustivat alkuvaiheessa Kalervot Korsimo ja Hyväkkä sekä Esko Lietzen. Perttelin Peikoille on ollut tärkeää, että varoja on ollut riittävästi nuorisolentopalloon. Juniorijoukkueet saavuttivat menestystä voittaen piirinmestaruuden ja muita hyviä sijoituksia. Kirkkaimpana menestyksenä on vuoden 2003 C-poikien suomenmestaruus. Peikot pelasivat joukkueella: Matias Iso-Järvenpä, Joonas Lehtonen, Jussi Nummi, Juuso Järvinen, Roope Norrby, Teemu Koskinen, Samu Luoto, Atte Kyrölä, Ville Juntura, Ville Harju.
Peikoissa on juniorityössä ollut tuomari- ja valmentajakoulutusta. Pisimmälle tuomaritehtävissävon edennyt Mira Caven (os. Tammisto), joka edelleen tuomitsee SM-liigaa. Lisäksi seuraa ovat edustaneet Kalervo Korsimo Suomen lentopalloliitossa, Jaakko Koski SM-liigassa ja Harri Kemppinen piirissä.

 

_________________________

image017.jpg
Scroll to top